Minimum sprzętowe...

Do uwarzenia piwa w warunkach domowych z ekstraktu nachmielonego lub ekstraktu słodowego i chmielu będziemy potrzebowali odrobinę sprzętu oraz chęci. Oto niezbędne minimum, które stanowi podstawę każdego domowego browaru:
  • Pojemnik fermentacyjny
      Zdecydowanie polecam fermentory z kranikiem spustowym u dołu, który ułatwia rozlew. W               przeciwnym razie będziemy przelewać odfermentowane piwo stosując tzw. metodę na zasysanie.
  • Termometr
Termometr piwowarski posiada etui w kształcie długopisu z klipsem, dzięki któremu możemy go wygodnie przyczepić do fartucha lub koszulki, aby zawsze był pod ręką. Możemy używać dowolnego termometru analogowego, bądź cyfrowego.

  • Rurka fermentacyjna
  • Areometr piwowarski ze skalą Ballinga (Ballingomierz)
Pozwala on określić ekstrakt piwa oraz kontrolować stopień jego odfermentowania.

  • Środek dezynfekcyjny: pirosiarczyn sodu, pirosiarczyn potasu lub OXI
Przyjazny dla środowiska środek dezynfekcyjny na bazie aktywnego tlenu, niewymagający płukania. Używamy go do sterylizacji sprzętu, akcesoriów oraz umytych (czystych) butelek.

  • Garnek o odpowiedniej pojemności
Do przygotowania brzeczki z „Brew Kit-a” wystarczy nam garnek o pojemności 6-10l, natomiast w przypadku warzenia z ekstraktów lub warzenia z procesem zacierania: 20-25l.

  • Łyżka do mieszania brzeczki
Warto zaopatrzyć się w mieszadło piwowarskie, które jest odpowiednio duże dla garnków 20-litrowych i umożliwia wygodne mieszanie.

  • Kapslownica typu „Greta” lub „Eterna”
Są to niewielkie, wygodne w użyciu kapslownice ręczne. Ich cena nie przekracza 50zł. Na rynku dostępne są również kapslownice stołowe, jednak ich ceny przekraczają 90zł, co może ograniczyć budżet domowego piwowara.

  • Kapsle
  • Butelki
Ograniczające przenikanie światła brązowe butelki szklane lub typu PET.

Dodatkowo do warzenia z procesem zacierania niezbędne będą:

  • Jodowy wskaźnik skrobi (JWS), tzw. płyn Lugola
Po skropieniu próbki brzeczki JWS jesteśmy w stanie określić, czy proces zacierania został zakończony. Jeśli płyn Lugola się zabarwi, będzie to oznaczało obecność skrobi w brzeczce. Zatarta brzeczka nie zawiera skrobi, dlatego nie barwi pomarańczowego wskaźnika (płynu).

  • Kadź filtracyjna
Niezbędna, aby oddzielić ziarno (słód) od płynu (brzeczki). Jest to wkład do fermentora z dziurawym dnem. Zamiast wkładu możemy opcjonalnie wykorzystać wężyk dł. 40-60cm ze stalowego oplotu, który należy „rozbebeszyć” i za pomocą odpowiedniej złączki (np. z OBI) przykręcić do końca. Moim zdaniem jest to rozwiązanie bardziej kłopotliwe. Kadź można kupić przy zakupie fermentora i problem z głowy.

Komentarze