Minimum sprzętowe...
Do
uwarzenia piwa w warunkach domowych z ekstraktu nachmielonego lub ekstraktu
słodowego i chmielu będziemy potrzebowali odrobinę sprzętu oraz chęci. Oto
niezbędne minimum, które stanowi podstawę każdego domowego browaru:
- Pojemnik fermentacyjny
- Termometr
Termometr piwowarski posiada etui w kształcie długopisu
z klipsem, dzięki któremu możemy go wygodnie przyczepić do fartucha lub
koszulki, aby zawsze był pod ręką. Możemy używać dowolnego termometru
analogowego, bądź cyfrowego.
- Rurka fermentacyjna
- Areometr piwowarski ze skalą Ballinga (Ballingomierz)
Pozwala on określić ekstrakt piwa oraz kontrolować stopień
jego odfermentowania.
- Środek dezynfekcyjny: pirosiarczyn sodu, pirosiarczyn potasu lub OXI
Przyjazny dla środowiska środek dezynfekcyjny na bazie
aktywnego tlenu, niewymagający płukania. Używamy go do sterylizacji sprzętu,
akcesoriów oraz umytych (czystych) butelek.
- Garnek o odpowiedniej pojemności
Do przygotowania brzeczki z „Brew Kit-a” wystarczy nam
garnek o pojemności 6-10l, natomiast w przypadku warzenia z ekstraktów lub
warzenia z procesem zacierania: 20-25l.
- Łyżka do mieszania brzeczki
Warto zaopatrzyć się w mieszadło piwowarskie, które
jest odpowiednio duże dla garnków 20-litrowych i umożliwia wygodne mieszanie.
- Kapslownica typu „Greta” lub „Eterna”
Są to niewielkie, wygodne w użyciu kapslownice ręczne.
Ich cena nie przekracza 50zł. Na rynku dostępne są również kapslownice stołowe,
jednak ich ceny przekraczają 90zł, co może ograniczyć budżet domowego piwowara.
- Kapsle
- Butelki
Ograniczające przenikanie światła brązowe butelki
szklane lub typu PET.
Dodatkowo do warzenia z procesem zacierania niezbędne będą:
Dodatkowo do warzenia z procesem zacierania niezbędne będą:
- Jodowy wskaźnik skrobi (JWS), tzw. płyn Lugola
Po skropieniu próbki brzeczki JWS jesteśmy w stanie
określić, czy proces zacierania został zakończony. Jeśli płyn Lugola się
zabarwi, będzie to oznaczało obecność skrobi w brzeczce. Zatarta brzeczka nie
zawiera skrobi, dlatego nie barwi pomarańczowego wskaźnika (płynu).
- Kadź filtracyjna
Niezbędna, aby oddzielić ziarno (słód) od płynu
(brzeczki). Jest to wkład do fermentora z dziurawym dnem. Zamiast wkładu możemy
opcjonalnie wykorzystać wężyk dł. 40-60cm ze stalowego oplotu, który należy
„rozbebeszyć” i za pomocą odpowiedniej złączki (np. z OBI) przykręcić do końca.
Moim zdaniem jest to rozwiązanie bardziej kłopotliwe. Kadź można kupić przy
zakupie fermentora i problem z głowy.
Komentarze