Pierwsze słowa piwowarów
Podstawowe pojęcia:
Słód- skiełkowane i wysuszone ziarno zboża
Brzeczka-mieszanina słodu lub ekstraktu słodowego, chmielu i wody oraz ewentualnie innych surowców dodatkowych (np. cukier, glukoza, miód)
Śrutowanie słodu- pozbywanie się łusek z ziarna
Zacieranie- przygotowanie brzeczki z wykorzystaniem ześrutowanego słodu
Ekstrakt słodowy- zatarty słód w postaci proszku lub syropu
Brew-kit- nachmielony koncentrat (ekstrakt) słodowy
Polepszacz- mieszanina 50% glukozy i 50% suchego ekstraktu słodowego
Rehydratacja- uwodnienie suchych drożdży
Fermentacja- proces polegający na zamianie cukru brzeczki w alkohol i dwutlenek węgla
Fermentacja burzliwa- pierwszy etap fermentacji
Dekantacja- przelewanie odfermentowanego piwa z fermentacji burzliwej do drugiego fermentora z nad osadów
Fermentacja cicha- etap pośredni między fermentacją burzliwą, a refermentacją (zlanie piwa z nad osadu- klarowanie się)
Refermentacja- proces fermentacji w zamkniętych butelkach, dzięki któremu piwo wzbogaca się o naturalny CO2 i dojrzewa
„Zielone piwo”, „młode piwo”- Przefermentowana brzeczka przed etapami rozlewu, butelkowania i dojrzewania.
Ekstrakt- ilość cukru w brzeczce przed rozpoczęciem fermentacji
Warka- określenie dla jednej partii piwa ( np. 22 litry)
Słód- skiełkowane i wysuszone ziarno zboża
Brzeczka-mieszanina słodu lub ekstraktu słodowego, chmielu i wody oraz ewentualnie innych surowców dodatkowych (np. cukier, glukoza, miód)
Śrutowanie słodu- pozbywanie się łusek z ziarna
Zacieranie- przygotowanie brzeczki z wykorzystaniem ześrutowanego słodu
Ekstrakt słodowy- zatarty słód w postaci proszku lub syropu
Brew-kit- nachmielony koncentrat (ekstrakt) słodowy
Polepszacz- mieszanina 50% glukozy i 50% suchego ekstraktu słodowego
Rehydratacja- uwodnienie suchych drożdży
Fermentacja- proces polegający na zamianie cukru brzeczki w alkohol i dwutlenek węgla
Fermentacja burzliwa- pierwszy etap fermentacji
Dekantacja- przelewanie odfermentowanego piwa z fermentacji burzliwej do drugiego fermentora z nad osadów
Fermentacja cicha- etap pośredni między fermentacją burzliwą, a refermentacją (zlanie piwa z nad osadu- klarowanie się)
Refermentacja- proces fermentacji w zamkniętych butelkach, dzięki któremu piwo wzbogaca się o naturalny CO2 i dojrzewa
„Zielone piwo”, „młode piwo”- Przefermentowana brzeczka przed etapami rozlewu, butelkowania i dojrzewania.
Ekstrakt- ilość cukru w brzeczce przed rozpoczęciem fermentacji
Warka- określenie dla jednej partii piwa ( np. 22 litry)
Komentarze