Pierwsze słowa piwowarów

Podstawowe pojęcia:

Słód- skiełkowane i wysuszone ziarno zboża

Brzeczka-mieszanina słodu lub ekstraktu słodowego, chmielu i wody oraz ewentualnie innych surowców dodatkowych (np. cukier, glukoza, miód)

Śrutowanie słodu- pozbywanie się łusek z ziarna

Zacieranie- przygotowanie brzeczki z wykorzystaniem ześrutowanego słodu

Ekstrakt słodowy- zatarty słód w postaci proszku lub syropu

Brew-kit- nachmielony koncentrat (ekstrakt) słodowy

Polepszacz- mieszanina 50% glukozy i 50% suchego ekstraktu słodowego

Rehydratacja- uwodnienie suchych drożdży

Fermentacja- proces polegający na zamianie cukru brzeczki w alkohol i dwutlenek węgla

Fermentacja burzliwa- pierwszy etap fermentacji

Dekantacja- przelewanie odfermentowanego piwa z fermentacji burzliwej do drugiego fermentora z nad osadów

Fermentacja cicha- etap pośredni między fermentacją burzliwą, a refermentacją (zlanie piwa z nad osadu- klarowanie się)

Refermentacja- proces fermentacji w zamkniętych butelkach, dzięki któremu piwo wzbogaca się o naturalny CO2 i dojrzewa

„Zielone piwo”, „młode piwo”- Przefermentowana brzeczka przed etapami rozlewu, butelkowania i dojrzewania.

Ekstrakt- ilość cukru w brzeczce przed rozpoczęciem fermentacji

Warka- określenie dla jednej partii piwa ( np. 22 litry)

Komentarze