Lindemans Faro- to z tym piwem rozpocząłem Nowy 2016 Rok
Według
niektórych Belgów Lambik jest jednym z najlepszych i najstarszych stylów piwnych
na świecie. Nawet jeśli jego kwasowość nie pozwoli porwać się wielu piwoszom o
bardziej typowych gustach nie spróbowanie tak wyjątkowego trunku mając odpowiednią ku temu okazję
jest po prostu grzechem.
Jak powstało
doskonale znane piwoznawcom Faro? Otóż, aby zrównoważyć wysoką kwasowość
tradycyjnego lambika dodano do niego syrop cukrowy. Jesteśmy w Belgii, więc
oczywistym faktem jest iż do jego produkcji użyto cukru kandyzowanego.
Początkowo popularny i rozpowszechniany był na lokalnym rynku w okolicy
Brukseli. Chętnie był spożywany do XIX wieku. Później niestety o nim zapomniano
aż do 1978 roku, kiedy znana rodzina Lindemansów postanowiła odtworzyć ten
nietypowy trunek.
Butelka
wyglądem przypomina, iż jest to piwo na wyjątkowe okazje, choć Belgowie często
gaszą nim pragnienie po wysiłku fizycznym… Jest ulubionym napojem wracających z
treningu belgijskich rowerzystów. Dla osób którzy nie mają okazji spożywać go
tak często, a ich gusta piwne zostały ukształtowane poza granicami krajów
Beneluxu degustacja, czy wznoszenie toastu z jego pomocą jest wyjątkowym
przeżyciem. Zawiera 4,5 % alkoholu w objętości, a najlepiej je podawać dobrze
schłodzone, nawet do 3-4 stopni Celsjusza. Ma bursztynową, wpadającą w
miedziane odcienie barwę, drobno-pęcherzykową,
szybko zanikającą pianę oraz nietuzinkowy aromat. Odnajdziemy w nim
kwaskowato-owocowe nuty winne oraz odrobinę karmelowej słodyczy powstałej z
wyżej wymienionego syropu cukrowego. Smak piwa jest niezwykle wytrawny,
słodko-kwaśny. Trunek jest bardzo delikatny i orzeźwiający, choć niewysoko
nasycony. Goryczka istnieje, choć jest bardzo słabo wyczuwalna. Zauważymy również
odrobinę swoistej starości oraz drew za sprawą leżakowania w dębowych beczkach.
Finisz piwa ze znanego na całym świecie browaru z Vlezenbeek jest słodkawy i
przyjemny.
Kolorem przypomina nieco koniak lub brandy, butelką, aromatem i smakiem szampana, zastosowaniem i lekkością cydr, a pianą piwo. Niektórzy nieinteresujący się zupełnie piwem po spróbowaniu stwierdzają iż jest to taki piwny szampan i mają sporo racji. Doskonale pasuje do wypieków, lecz równie dobrze odnajdzie się przy rybie lub gulaszu wieprzowym. O ile dobrze pamiętam wychodzące z browaru butelki mają termin przydatności około 2,5 roku, a przechowywać je należy w zacienionym i chłodnym pomieszczeniu w pozycji leżącej.
Kolorem przypomina nieco koniak lub brandy, butelką, aromatem i smakiem szampana, zastosowaniem i lekkością cydr, a pianą piwo. Niektórzy nieinteresujący się zupełnie piwem po spróbowaniu stwierdzają iż jest to taki piwny szampan i mają sporo racji. Doskonale pasuje do wypieków, lecz równie dobrze odnajdzie się przy rybie lub gulaszu wieprzowym. O ile dobrze pamiętam wychodzące z browaru butelki mają termin przydatności około 2,5 roku, a przechowywać je należy w zacienionym i chłodnym pomieszczeniu w pozycji leżącej.
Jakie jest
Faro?
Wywarzone i
nierzucające się w każdym aspekcie. Jest idealnym piwem na urodziny, aby podać
je dobrze schłodzone w kieliszkach dla zrównoważenia słodyczy i odebrania
ciężkości tortowi. Znakomite piwo toastowe!
Komentarze