Altbier, Kölsch- niemieckie piwa

Altbier

Pochodzi z Dȕsseldorfu. Jak sama nazwa wskazuje, iż jest to piwo "stare", to znaczy wtwarzane według tradycyjnych metod, takich jak te stosowane w XIX wieku.

Podstawę zasypu do produkcji stanowi słód monachijski. Używane są także: słód karmelowy oraz niewielkie ilości słodu palonego. Czasami zdarza się, że do zasypu na Alt'a trafia odrobina słodu pszenicznego, którego zadaniem jest poprawienie pienistości piwa. Chmielenie na goryczkę oraz na aromat odbywa się z udziałem tradycyjnych, niemieckich odmian chmielu takich jak Spalt. Jest to piwo, którego brzeczka fermentuje w dolnej granicy temperatury dla górnej fermentacji, dlatego stosujemy specjalne drożdże przystosowane do stylów typu Koelsch, Altbier. Ekstrakt wynosi 11,5 do 13˚Blg, zawartość alkoholu wynosi 4,5-5,2%, a IBU nie przekracza 45. Leżakuje w niskich temperaturach 2-5˚C, aby otrzymać łagodny chmielowy zapach oraz słodowy smak.  Proces ten trwa od jednego do co najmniej dwóch miesięcy. Klarowne piwo ma barwę od miedzianej, przez bursztynową po brązową oraz białą lub lekko zabarwioną i niewysoką pianę. W aromacie odnajdziemy nuty tostowe, słodowe oraz chmielowe. Słaby, niedrażniący zapach siarczany, tudzież zapałczany nie stanowi wady. Smak piwa jest słodowy z dobrze zrównoważoną goryczką oraz lekkimi nutami karmelowymi. Piwo jest dobrze pijalne, nie może dominować słodycz oraz uczucia ściągające podniebienie.


Kölsch, Kolońskie

Wywodzi się z Kolonii, najważniejszego gospodarczo miasta Nadrenii, gdzie tradycje warzenia jasnych piw sięgają średniowiecza. Zostało chronionym produktem regionalnym Unii Europejskiej.
Zawartość alkoholu kolońskiego trunku oscyluje pomiędzy 4,5, a 5,5%, z kolei jego ekstrakt wynosi 10,5-12,5˚Blg. Bazę do produkcji stanowi słód pilzeński. Podobnie jak w Altbierze używany jest słód pszeniczny, aby nadać lepszej piany, natomiast słód karmelowy jest rzadko stosowany. Wykorzystywany chmiel to tradycyjne, popularne niemieckie odmiany: Spalt, Perle, Hallertau, Tettnanger. Piwo fermentuje tak samo jak opisywany wcześniej Alt: w niskiej temperaturze, przy użyciu dedykowanych drożdży górnej fermentacji.

Kölsch jest piwem o krystalicznej przejrzystości i słomkowej barwie. Jest jednym z najjaśniejszych stylów piwnych. Piana zwykle bywa krótkotrwała, średnio obfita. W zapachu jest piwem bardzo łagodnym i stonowanym. Wyczujemy delikatne aromaty kwiatowe oraz chmielowe. Smak przypomina aromat. Występują lekkie nuty słodowe oraz delikatna goryczka. Piwo powinno pozostawiać delikatnie wytrawny posmak. Jak widzicie Kölsch przypomina jasnego lagera. Ponadto jest średnio lub wysoko nagazowane, co sprawia, że w odbiorze jest rześkie. Dedykowana szklanka do tego stylu jest wąska, a swoim kształtem przypomina cylinder. Jej pojemność to dwie dziesiąte litra.


Komentarze