Lekkie i łagodne ciemne lagery

Monachijskie ciemne- Münich Dunkel

Powstały w Monachium styl ewoluował wraz z rozwojem dolnej fermentacji. Czasami nazywane „brązowym lagerem” piwo powstaje ze słodu monachijskiego, który w niektórych przypadkach stanowi nawet sto procent zasypu. Kolejnym używanym do produkcji słodem jest słód pilzneński. Zdarza się również niewielka ilość jasnej odmiany słodu karmelowego dla podkreślenia barwy, rzadko również słodów palonych. Piwo zawiera dużą ilość cukrów niefermentowanych, dlatego jego ekstrakt wynosi 12-14°Blg, co daje poczucie dobrej treściwości. Aromat przypomina skórkę chleba oraz słód monachijski. Münich Dunkel w smaku również jest bardzo chlebowy. Odczuwamy umiarkowaną, nie dominującą słodycz oraz delikatne, łagodne posmaki karmelu, orzechów lub czekolady. Chmiel jest prawie niewyczuwalny, natomiast goryczka bywa średnia, nie dominuje. Pochodzący z Bawarii ciemny lager ma barwę ciemnego bursztynu, brązową lub ciemnobrązową oraz drobną, dość obfitą beżową pianę. Jest średnio nagazowany oraz dzięki stosunkowo długiemu leżakowaniu- klarowny. Pijąc to piwo wyczujemy głęboki oraz złożony smak monachijskiego słodu, jednak nie doznamy odczucia przesytu.


Schwarzbier

Pochodzi z południowo-wschodnich Niemiec. Jest jednym z najstarszych stylów piwnych. Pierwsze notatki pochodzą z XIV wieku.

Schwarzbier jest łagodnym ciemnym piwem oraz doskonałą alternatywą dla jasnego lagera. Powstaje ze słodu pilzneńskiego (stanowi największą część zasypu), monachijskiego oraz karmelowego (do 10 procent zasypu). Niemieckie piwo oczywiście powstaje z użyciem tradycyjnych, niemieckich odmian chmielu: Hersebrücker, Spalt lub Hallertau. Ekstrakt „czarnego piwa” waha się w granicach 11-14°Blg, a zawartość alkoholu wynosi proporcjonalnie 4-5,5%.

W aromacie odnajdziemy nuty słodowe z lekkimi posmakami: karmelowym oraz palonym. Zapach chmielowy jest niewielki. Piwo pomimo użycia palonych słodów jest delikatne, łagodne w smaku. Odnajdziemy tutaj posmak palony, który najczęściej przypomina gorzką czekoladę. Wbrew swojej nazwy, piwo jest najczęściej barwy ciemnobrązowej o ładnej, dość trwałej kremowo-beżowej pianie. Pochodząca od szlachetnych odmian chmieli goryczka przejawia się niską intensywnością, podobnie jak nasycenie piwa.


Komentarze