Piwo Grodziskie- Polskie piwo pszeniczne
Zwane
polskim szampanem piwo produkowane jest najprawdopodobniej od czasów
średniowiecza. Pochodzi z Grodziska Wielkopolskiego, a w części ubiegłego wieku
było chronione prawnie jako wyrób regionalny. Już po I wojnie światowej
zdobywało uznanie na rynku niemieckim, gdzie było głównie eksportowane. Popularność polskiego pszenicznego piwa szybko
zaczęła rosnąć i poszerzać swoje terytorium. Jego produkcja była prowadzona do
1993 roku wyłącznie w Grodzisku Wielkopolskim. Browar został wykupiony kilka
lat temu i natychmiast reaktywowano nasz rodzimy styl. Kiedyś miało ono aż trzy
nazwy: Grätzer, Grodzisz i Grodziskie, a
obecnie jest to po prostu Piwo z Grodziska.
Ekstrakt
Grodziskiego wynosi 7 do 8°Blg, alkohol od 2,5 do 3,5 %, natomiast goryczka 20
do 30 IBU. Piwo powstaje praktycznie w stu procentach ze słodu pszenicznego
wędzonego dymem z drewna dębowego. Zdarza się również stosowanie dymionego
bukiem słodu zarówno pszenicznego, jak i pilzneńskiego. Użyty chmiel może mieć
różne pochodzenie. Z polskich odmian warto wyróżnić chmiel lubelski, jednak z powodzeniem stosuje się również zagraniczne
odmiany, głównie niemieckie: Tettnanger, Hallertauer Mittelfrüh. Klaruje się go
karukiem, czyli klejem pochodzącym z pęcherzy pławnych ryb jesiotrowatych, w
postaci płatków.
Barwa
Grodziskiego jest jasna: żółta lub złota. Musi być klarowne o obfitej i trwałej
białej pianie. Piwo charakteryzuje iście dymny aromat. Odnajdziemy w nim także
delikatne nuty chmielowe oraz pszeniczne, zbożowe. W zapachu możemy również
doszukać się dojrzałych polskich owoców, takich jak jabłka czy gruszki.
Niepożądane są z kolei aromaty znane nam z niemieckich piw pszenicznych:
goździkowy, bananowy. W smaku dominuje popularnie zwana wędzonka, która jest
jeszcze odrobinę bardziej wyraźna niż w zapachu. Wyczujemy delikatny posmak
pszeniczny oraz chmielowy. Piwo jest bardzo łagodne. Czasami odnaleźć możemy
również wspomniane wcześniej estry w postaci dojrzałych jabłek, czy gruszek. Pochodząca
od chmielu goryczka najczęściej jest umiarkowana. Serwujemy je mocno schłodzone w wysokiej oraz wąskiej, rozszerzającej się ku górze szklance.
Piwo
grodziskie jest trunkiem niezwykle lekkim, przejrzystym i bardzo pijalnym.
Wysokie nagazowanie sprawia iż jest orzeźwiające, dzięki niemu poczujemy
również przyjemne musowanie na języku. Obecnie od 2006 roku w Grodzisku
Wielkopolskim jest organizowany konkurs dla piwowarów domowych podczas którego przyjezdni
z całego świata próbują odtworzyć to piwo jak najlepiej. Dobrymi przykładami stylu są: Smoked Cracow z Pracowni Piwa, Grodziskie z Artezana oraz a'la Grodziskie z browaru Pinta.
Komentarze