Piwa pszeniczne cz.II
Witbier, Biére Blanche
Jest to
białe piwo wywodzące się z regionu Brabancja w Belgii. Powstało w miejscowości
Hoegaarden w XVIII wieku. W najlepszym okresie warzyło je aż 30 lokalnych
browarów, niestety w 1957 roku został zamknięty ostatni browar warzący owe piwa
pszeniczne. Styl został odtworzony w latach 60. ubiegłego stulecia przez Pierra
Celisa. Obecnie jest bardzo popularny.
Ekstrakt
białego piwa wynosi od 11 do 13°Blg, zawartość alkoholu oscyluje w granicach
4,5-5,5%, natomiast goryczka 10-20 IBU. Witbier jest warzony z udziałem
niesłodowanej pszenicy oraz słodu pilzneńskiego, które stanowią mniej więcej
równe ilości. Zdarzają się również piwa, w zasypie których znajduje się nie
więcej jak dziesięć procent owsa. Wszystkie style pochodzące z Belgii
wyróżniają się bardzo przyprawowym charakterem, których nie brakuje również w
ichniejszym piwie pszenicznym. Najistotniejszymi przyprawami są: kolendra,
skórka z pomarańczy, czy curacao (suszona skórka pomarańczy). Używane
są również przyprawy, takie jak: imbir, cynamon, czy kmin rzymski. Dodawane są
one bezpośrednio do warzenia brzeczki.
American Wheat
Amerykańskie
piwo pszeniczne wywodzi się z niemieckiego Hefeweitzena, jednak nie odnajdziemy
w nim typowo niemieckich aromatów takich nuty bananowo-goździkowe. Dominują za
to cytrusowo-przyprawowe nuty pochodzące od charakterystycznych, amerykańskich
odmian chmielu. Ekstrakt amerykańskiego pszeniczniaka oscyluje w granicach
10-13,5°Blg, zawartość alkoholu to 4 do 5,5%, natomiast goryczki od 15 do 35
IBU. Ciekawostką jest iż zdarzają się również piwa dolnej fermentacji.
Słód
pszeniczny stanowi co najmniej 30 % zasypu, jednak najczęściej przekracza on
połowę. Używane są również słody: pilzneński lub pale ale oraz niewielkie
ilości słodu karmelowego. Wykorzystywane są przeróżne amerykańskie chmiele.
Aromat jest owocowy oraz chmielowy. Niepożądane są zapachy oraz smaki znane z
niemieckich weizenów, to znaczy goździkowe, czy bananowe. Jego barwa jest od
słomkowej do jasno bursztynowej. Piwo może być klarowne lub zamglone oraz
powinno posiadać gęstą, obfitą pianę. Smak jest wyraźnie pszeniczny, zbożowy
oraz nieco wytrawny. Nuty chmielowe mogą być niewielkie lub dobrze zauważalne,
jednak nie mogą dominować. Typowo chmielowa goryczka jest niska do średniej.
American
Wheat jest bardzo pijalne, lekkie oraz odświeżające. Dobrymi przykładami są: Anchor Summer Beer z San Francisco oraz Hey Now z krakowskiej Pracowni Piwa.
Komentarze