Barley Wine- wino jęczmienne
Ten wyjątkowy piwny styl powstał w Wielkiej Brytanii. Co ciekawe, podobno istnieją wspominki w starych greckich księgach o winie jęczmiennym przygotowywanym już w starożytnej Grecji… Bywa porównywany do wina ze względu na złożony aromat i smak oraz stosunkowo wysoką zawartość alkoholu. Obecnie styl przeżywa swoją drugą młodość, głównie za oceanem za sprawą ichniejszych cytrusowo-tropikalnych odmian chmielu.
Piwo posiada
bardzo wysoki ekstrakt od 20 do 30°Blg, zawartość alkoholu waha się w granicach
od 9 do 14%, natomiast goryczka to wyjątkowo szerokie widełki: od 40, aż do 100
IBU. Podstawowym surowcem do produkcji Barley Wine jest słód Pale Ale. Drugim z
kolei jest słód karmelowy. Sporadycznie zdarza się używanie słodów ciemnych,
jednak są to znikome ilości. Nie zaleca się stosowania wszelkiej maści cukrów,
aby podnieść zawartość ekstraktu. Chmiel to tradycyjne angielskie odmiany, choć
co raz częściej stosuje się modne w ostatnich latach gatunki pochodzące zza
oceanu. Używane drożdże powinny charakteryzować się wysoką tolerancją na
alkohol.
Piwo jest
dosyć klarowne, a jego barwa jest najczęściej bursztynowa lub miedziana z
rubinowymi refleksami. Zdarzają się jednak wersje ciemnobrązowe. Zabarwiona piana
jest niska lub średnio-obfita oraz nietrwała, za sprawą wysokiej zawartości
alkoholu. Zapach wina jęczmiennego jest niezwykle bogaty oraz poukładany. Odnajdziemy
w nim bardzo wyraziste nuty słodowe pod postaciami tostowymi, chlebowymi, karmelowymi,
czy toffi. Występują nuty owocowe. W wersjach brytyjskich aromat chmielu jest
umiarkowany, natomiast w wersjach amerykańskich-często intensywny. Wyczuwalny
alkohol nie powinien być ostry. Diacetyl (maślany) nie może występować. Najbardziej
dojrzałe piwa posiadają ponadto zapach wytrawnych trunków takich jak porto, czy
cherry. W smaku również wiele się dzieje. Poczujemy herbatniki, chleb, orzechy,
karmel oraz toffi. Odnajdziemy owoce oraz alkohol, który nie może być
drażniący. Dojrzałe trunki pochwalą nam się nutami utlenienia pod postaciami
porto, cherry, czy suszonych śliwek. Piwo nierzadko jest intensywnie słodkie,
jednak są i umiarkowanie. Długi, złożony finisz bywa przyjemnie wytrawny lub
półsłodki. Goryczka jest umiarkowana i wyraźna. Jej zadaniem jest zbalansowanie
intensywnej słodkości. Odmiany amerykańskie nieco przypominają Imperial India
Pale Ale. Ze względu na wysoki ekstrakt piwo jest nieco oleiste w ustach. Jest
również nisko-nasycone.
Barley Wine
jest na swój sposób trunkiem wyjątkowym. Osobom, które nie miały przyjemności go
spożywać pokaże nieco inne oblicze piwnego świata oraz z pewnością będzie
ciekawym doświadczeniem. Nie jest to piwo orzeźwiające, a wręcz przeciwnie.
Warto podejść do niego z szacunkiem i delektować każdym łykiem… Doskonałymi
przykładami piwka do sączenia są: Brytyjski Golden
Pride browaru Fuller’s oraz amerykańskie Bigfood browaru Sierra Nevada i Old
Foghorn z Anchor Brewing.
Komentarze