Domowy Dry Stout
Dzisiaj
przedstawię przykładową instrukcję warzenia na 20 litrów piwa typu Dry Stout
Założone
parametry naszego przyszłego piwa to 12°Blg oraz 4,5 % alkoholu w objętości.
Niezbędne
surowce:
- Słód Pale Ale 3,2kg
- Słód karmelowy typ II 0,1kg
- Płatki jęczmienne 0,5kg
- Jęczmień palony 0,3kg
- Chmiel Challenger w postaci granulatu 50g
- Opakowanie drożdży Safale S-04 (11,5g)
- Glukoza 130-150g
Wskazówki do
warzenia:
Podgrzewamy
wodę w objętości 12 litrów do temperatury około 72-74 stopni Celsjusza i dodajemy
do niej ześrutowany słód Pale Ale oraz płatki jęczmienne. Przyszłe piwo
zacieramy utrzymując przez 45-50 minut temperaturę 64-66 stopni. Następnie wykonujemy
próbę jodową. Jeżeli brzeczka nie zawiera skrobi i nie barwi wskaźnika to
znaczy, że jest zatarta. Możemy wówczas dodać palony jęczmień oraz słód karmelowy.
Podgrzewamy nasz garnek wraz z zawartością do 72 stopni Celsjusza i utrzymujemy
taką temperaturę przez około 10 minut. Następnie ponownie podgrzewamy, tym
razem do 76 stopni i rozpoczynamy etap filtracji. Wykonujemy podbicie używając
wody o temperaturze 75 stopni. Kiedy przestaniemy zawracać mętny płyn z
powrotem do naszej kadzi filtracyjnej rozpoczynamy etap wysładzania. Używamy
wody podgrzanej również do 75 stopni Celsjusza. Postarajmy się zebrać około 22
litry brzeczki przedniej. Rozpoczynamy gotowanie z chmieleniem. Gotujemy przez
60 minut dodając chmiel w następujących proporcjach: 30 gram granulatu wrzucamy
już po upływie 5 minut od rozpoczęcia gotowania, pozostałe 20 gram dodajemy po
40 minutach. Po zakończeniu gotowania ochładzamy brzeczkę do temperatury 25
stopni oraz przelewamy przez sito do pojemnika fermentacyjnego. Dodajemy
uwodnione drożdże, mieszamy i zamykamy fermentor. Po przeprowadzeniu
fermentacji burzliwej oraz cichej przystępujemy do butelkowania. Używamy około 3 gram glukozy na półlitrową
butelkę. Szczelnie zamknięte butelki
przechowujemy przez 3 tygodnie w temperaturze około 20 stopni Celsjusza, a
później co najmniej 2 miesiące poniżej 15 stopni.
Życzę powodzenia!
Komentarze