Domowy Dry Stout

Dzisiaj przedstawię przykładową instrukcję warzenia na 20 litrów piwa typu Dry Stout

Założone parametry naszego przyszłego piwa to 12°Blg oraz 4,5 % alkoholu w objętości.

Niezbędne surowce:
  • Słód Pale Ale 3,2kg
  • Słód karmelowy typ II 0,1kg
  • Płatki jęczmienne 0,5kg
  • Jęczmień palony 0,3kg
  • Chmiel Challenger w postaci granulatu 50g
  • Opakowanie drożdży Safale S-04 (11,5g)
  • Glukoza 130-150g


Wskazówki do warzenia:

Podgrzewamy wodę w objętości 12 litrów do temperatury około 72-74 stopni Celsjusza i dodajemy do niej ześrutowany słód Pale Ale oraz płatki jęczmienne. Przyszłe piwo zacieramy utrzymując przez 45-50 minut temperaturę 64-66 stopni. Następnie wykonujemy próbę jodową. Jeżeli brzeczka nie zawiera skrobi i nie barwi wskaźnika to znaczy, że jest zatarta. Możemy wówczas dodać palony jęczmień oraz słód karmelowy. Podgrzewamy nasz garnek wraz z zawartością do 72 stopni Celsjusza i utrzymujemy taką temperaturę przez około 10 minut. Następnie ponownie podgrzewamy, tym razem do 76 stopni i rozpoczynamy etap filtracji. Wykonujemy podbicie używając wody o temperaturze 75 stopni. Kiedy przestaniemy zawracać mętny płyn z powrotem do naszej kadzi filtracyjnej rozpoczynamy etap wysładzania. Używamy wody podgrzanej również do 75 stopni Celsjusza. Postarajmy się zebrać około 22 litry brzeczki przedniej. Rozpoczynamy gotowanie z chmieleniem. Gotujemy przez 60 minut dodając chmiel w następujących proporcjach: 30 gram granulatu wrzucamy już po upływie 5 minut od rozpoczęcia gotowania, pozostałe 20 gram dodajemy po 40 minutach. Po zakończeniu gotowania ochładzamy brzeczkę do temperatury 25 stopni oraz przelewamy przez sito do pojemnika fermentacyjnego. Dodajemy uwodnione drożdże, mieszamy i zamykamy fermentor. Po przeprowadzeniu fermentacji burzliwej oraz cichej przystępujemy do butelkowania.  Używamy około 3 gram glukozy na półlitrową butelkę.  Szczelnie zamknięte butelki przechowujemy przez 3 tygodnie w temperaturze około 20 stopni Celsjusza, a później co najmniej 2 miesiące poniżej 15 stopni.

Życzę powodzenia!

Komentarze