Bitter / Best Bitter
Bitter
Lekki i
pełny charakteru styl pochodzi z Anglii. Powstał w XX wieku. Jest najczęściej
rozlewany do beczek.
Powstaje ze
słodu pale ale z dodatkiem słodu amber (bursztynowego) lub crystal (brytyjski
słód karmelowy). Najczęściej używane są tradycyjne angielskie odmiany chmielu,
jak na przykład Fuggle, Challenger. Co raz częściej zdarzają się
również odmiany amerykańskie. Ekstrakt piwa wynosi od 8 do 10°Blg, zawartość
alkoholu to 3-4%, natomiast goryczka nie przekracza 35 IBU.
Bittery
są piwami najczęściej przejrzystymi. Ich barwa jest jasna: żółta lub miedziana,
natomiast piana jest niewielka i słabo się utrzymuje, na co ma wpływ niskie
nasycenie. Tradycyjny angielski trunek posiada aromat słodowy, w którym
wyczujemy delikatne nuty karmelowe. Odnajdziemy również zapach chmielu, którego
intensywność nie powinna przekraczać średniej. Niskie stężenie diacetylu
(zapachu maślanego) nie jest uważane za wadę. Smak piwa również jest słodowy.
Zdarzają się delikatne nuty karmelowe, nie są jednak obowiązkowe. Zauważymy
wyraźną chmielową goryczkę, która nie może dominować ani pozostawiać uczucia
piekącego, czy ściągającego.
Bitter dzięki
niskiej zawartości alkoholu oraz słabemu nagazowaniu jest doskonałym przykładem
piwa sesyjnego. Jest to styl bardzo łagodny oraz wysoce pijalny, w którym
odnajdziemy przyjemną i szlachetną goryczkę. Dobrym przykładem jest piwo Chiswick Bitter z londyńskiego browaru
Fuller’s.
Pale Ale
Styl
narodził się w XIX wieku w Anglii. Bywa nazywany best bitterem, a obecnie słowa
bitter oraz pale ale stanowią praktycznie synonim. Pale ale wyróżnia się jednak
mocniejszą goryczką.
Powstaje ze
słodów pale ale oraz crystal. Czasami zdarza się dodatek pod postacią cukru lub
syropu cukrowego, którego ilość nie może przekraczać 10% zasypu. Obecnie co raz
chętniej piwowarzy rzemieślniczy sięgają po odrobinę słodu pszenicznego, aby
poprawić pienistość piwa. Używane chmiele to najczęściej brytyjskie odmiany,
podobnie jak w lżejszym bitterze, jednak z powodzeniem możemy nawet wykorzystać
polski chmiel Marynkę. Zawartość
ekstraktu wynosi 10-12°Blg, alkoholu: 4-5%, natomiast goryczka oscyluje w
granicach 25-40 IBU (Bitter 20-30 IBU).
Piwo jest
złote, ciemnobursztynowe lub miedziane o delikatnym nasyceniu. Niska lub średniowysoka piana jest gęsta oraz trwała, chętnie zdobi szkło oblepiając jego
ścianki. Zapach pale ale’a jest zrównoważony, słodowo- drożdżowy. Odnajdziemy
charakterystyczny aromat brytyjskich chmieli oraz delikatne nuty ziołowe,
ziemiste, kwiatowe, czy owocowe. Wyczujemy również lekką karmelowość, czy
zapach biszkoptowo- ciasteczkowy. Smak piwa winien być doskonale zbalansowany.
Goryczka bywa nieco bardziej zauważalna, jednak żaden ze smaków nie może
dominować. Odnajdziemy lekkie nuty słodowe, biszkoptowe, owocowe oraz opcjonalnie, delikatne słodkie
posmaki karmelowe. Niedopuszczalne są natomiast posmaki czekoladowe, czy
palone, tak bardzo charakterystyczne dla Stoutów. Piwo nie może być wodniste w
smaku.
Pale Ale są
dobrze pijalne o zbalansowanym oraz złożonym smaku. Dobrymi przykładami stylu
są piwa: London Pride, Old Speckled Hen, Abbot Ale, przy których zdarzyło mi się chętnie przeczytać kilka
książek.
Komentarze